Κάθε φορά που ένα φωτόνιο φωτός χτυπά το χρώμα στα πέταλα, των διάσημων ηλιοτροπίων του Vincent van Gogh υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει αντίδραση. Μετά από 130 χρόνια ανελέητου χτυπήματος των φωτονίων υπήρχουν πολλές πιθανότητες τα ηλιοτρόπια να έχουν πλέον μαραθεί και να ξεθωριάζουν.
Μια ταινία με γραφένιο θα μπορούσε να τους προστατεύσει, διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Ερευνητές εμπνευσμένοι από τη δεινή κατάσταση των πινάκων του Βαν Γκογκ έδειξαν ότι ο ψεκασμός μεμβράνης άνθρακα με πάχος ατόμου μπορεί να εμποδίσει τη ζημιά από το φως του ήλιου, ενώ παραμένει αόρατος.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Nanotechnology, περιελάμβανε επίστρωση ζωγραφικών στοιχείων σε γραφένιο και γήρανσή τους υπό έντονο φως. Σε μια προσομοίωση 65 ετών σε τοίχο μουσείου, ένα μόνο στρώμα γραφενίου παρείχε προστασία περίπου του ενός τρίτου, ενώ τρία στρώματα θα επιβραδύνουν το ξεθώριασμα κατά 70 τοις εκατό.
Οι συντηρητές μάχονται εδώ και καιρό με τον τρόπο προστασίας των έργων τέχνης. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Πατρών, δήλωσαν ότι το φως μπορεί να προκαλέσει τη «σοβαρή και μη αναστρέψιμη αλλοίωση έργων τέχνης που αποτελούν ανεκτίμητη κληρονομιά της ανθρωπότητας», ειδικά σε περιπτώσεις χαμηλότερης ποιότητας και παλαιότερης βαφής.
Δείτε περισσότερα στο άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα Τhe Τimes του Λονδίνου.